Go to content Go to navigation Go to search

Gdy odchudzanie to konieczność

Maj 3rd, 2010 by izabela

Odchudzanie

Niewielka nadwaga to problem głównie estetyczny. Natomiast otyłość to już poważny problem zdrowotny. Mówimy o niej, gdy tkanka tłuszczowa przekracza 25% masy ciała u kobiet i 20% u mężczyzn. Gdy tkanka tłuszczowa jest równomiernie rozłożona pod skórą, stanowi mniejsze zagrożenie. Gdy gromadzi się w obrębie jamy brzusznej jest przyczyną wielu chorób. Każda otyłość może skutkować wysokim ciśnieniem, zawałem serca i mózgu, zatorami i wylewami. Dyskomfort powodują  choroby stawów i  zwyrodnienia kręgosłupa. Zwiększa się też prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory i nerki oraz cukrzycę typu 2.  Do tego dochodzi skłonność do szybkiego meczenia się i mniejsza sprawność fizyczna. To wszystko zmusza do podjęcia decyzji o odchudzaniu.

Wyjście radykalne – zmniejszenie żołądka

Operacja chirurgiczna polegająca na zmniejszeniu żołądka jest poważnym zabiegiem przeprowadzanym u osób, których wskaźnik BMI wynosi 40. Przykładowo oznacza to pacjenta o wadze ponad 105 kilogramów przy wzroście 160 centymetrów. Przed operacją wymagana jest konsultacja z psychologiem, który oceni, na ile pacjent jest zdeterminowany i podda się zaleceniom pooperacyjnym. Chodzi tu o panowanie nad apetytem, gdyż po operacji pojemność żołądka wynosi zaledwie 30 ml, więc spożywanie większych porcji grozi powikłaniami, łącznie z popękaniem szwów.

Najczęściej zmniejszenia żołądka dokonuje się poprzez pionową opaskową plastykę żołądka, co skutkuje utworzeniem wąskiego pojemnika oddzielonego od pozostałej części żołądka opaską i szwami. Inną metodą jest przewiązywanie żołądka, dzieląc go na dwie części. Do części górnej trafia niewielka ilość pokarmu, dając poczucie sytości, potem powoli przesącza się do dolnej części. Taki zabieg można wykonać laparoskopowo.

Operacja trwa 2 godziny. Przez kilka tygodni wymagana jest płynna dieta, potem   można spożywać stałe pokarmy, ale jednorazowo w niewielkich ilościach. W ciągu półtora roku – do dwóch lat waga maleje o połowę i się już stabilizuje. W tym czasie następuje unormowanie ciśnienia,  zmniejszenie stężenia cholesterolu, odciążenie stawów i kręgosłupa, zahamowanie cukrzycy.

Mniej inwazyjną metodą jest „balonikowanie” żołądka. Przez przewód pokarmowy wprowadza się sondę z miękkim balonikiem, po czym wypełnia się go solą fizjologiczną. Obecność balonika w żołądku sprawia, że zmniejsza się jego objętość, więc mniejsza ilość pokarmu daje uczucie sytości.

W ciągu 6 miesięcy, bo po tym czasie balonik musi być usunięty, obserwuje się chudnięcie od 9 do 30 kilogramów. Jeśli taki ubytek wagi jest niewystarczający, można ponownie przeprowadzić zabieg. Skutki uboczne, takie jak pękniecie balonika, nietolerancja organizmu czy owrzodzenie żołądka, są rzadkie.

Zaufaj dietom

Powyższe zabiegi nie zawsze mogą być wykonywane, trzeba dysponować odpowiednim zdrowiem oraz … gotówką. NFI rzadko je finansuje. Poza tym stosuje się je przy znacznej nadwadze. Pozostałym pozostaje tylko dieta oraz ćwiczenia fizyczne pozwalające na szybszą przemianę materii. Diety są skutecznym, a przede wszystkim zdrowym sposobem na pozbycie się nadwagi czy otyłości. Wymagają jednak wewnętrznej dyscypliny i determinacji. Dietetycy twierdzą, że tylko najwyżej 10% osób przystępujących do odchudzania osiąga pożądaną wagę i sylwetkę. Pozostali, wcześniej czy później, rezygnują z narzuconych sobie rygorów i powracają do niezdrowych nawyków odżywiania. Ważne jest więc, by z rozsądkiem wybrać rodzaj diety, by móc, znając swoje ograniczenia i upodobania, przestrzegać jej wymogów. Dieta nie powinna być zbyt restrykcyjna, nie może jej towarzyszyć stałe odczuwanie głodu i rozmyślanie o jedzeniu. Powinna być niskokaloryczna, co można osiągnąć, rezygnując z cukrów, tłuszczu i żywności wysoko przetworzonej, zastępując je owocami i warzywami, produktami z ciemnej mąki itp., oraz urozmaicona. Powinna zawierać wszystkie niezbędne minerały i witaminy, by nie doszło do niedoborów pokarmowych zagrażających anemią. Posiłki w formie niewielkich porcji powinny być spożywane regularnie co 3 – 4 godziny, co zapewnia szybszą i efektywniejszą przemianę materii. Nie dochodzi też wówczas do ataków żarłoczności, co się zdarza, jeśli głód mocno doskwiera. Jednocześnie jest to warunek na utrzymanie wagi po zakończonej kuracji odchudzającej.

Należy chudnąć powoli. Dietetycy zalecają zrzucanie tygodniowo od pól do kilograma, nie więcej. Wówczas efekt jo- jo nie ma szans na pojawienie się.

To pomaga w odchudzaniu

Idealna sytuacja jest wtedy, gdy możemy skorzystać z pomocy dietetyka i trenera indywidualnego, którzy ustalą dietę i indywidualny trening. Ale bez nich można sobie poradzić. Należy zapewnić sobie codzienną dawkę ruchu. Może to być jazda na rowerze, energiczny marsz czy gimnastyka lub ćwiczenia na siłowni. Ważne jest, by wysiłek był systematycznie powtarzany.

Dodatkową pomocą w odchudzaniu są tabletki. Te, które zawierają błonnik znacznie powiększający w żołądku swą objętość, pozwalają na zmniejszenie uczucia głodu. Wypełniając żołądek, dają poczucie sytości, a to pozwala na zmniejszenie kolejnych porcji. Tylko w taki sposób można schudnąć ok. pół kilograma tygodniowo. Inne tabletki, nabywane z pewnego źródła, przyspieszają spalanie tłuszczu.

5,2 k

Leave a Reply